Forsæt til indhold

"Sygeplejerskerne har en alt mulig funktion hvilket gjorde, at jeg kom til at opleve og se så̊ mange forskellige ting.

Den ene dag var vi gynækologisk afdeling og den næste dag, var vi ortopædisk afdeling".

0FF46B33 05C5 4E76 83DE 7DBC39070A47

"Helikopteren fløj så̊ lavt, at man tydeligt kunne betragte den helt unikke og enorme natur. Vi fløj hen over de små̊ bygder, hvor man kunne se alle hundeslædesporerne fra fangerne.

Vi fløj hen over utallige isbjerge på størrelse med klipper. Man kunne se den måde naturen, helt uberørt formede landskabet. Det var det vildeste".

21679E86 0F0C 41E1 B916 49FEB295EDDB

Sygeplejerskestuderende i Upernavik

Jeg skriver til jer, fordi jeg gerne vil sige tusind tak for en helt fantastisk oplevelse i min 6. semester praktik i Grønland! Jeg rejste til Grønland og besøgte byen Upernavik i slutningen af januar, for at få mig et af mine livs oplevelser, og det må jeg i den grad sige jeg fik.

Jeg blev modtaget med åbne arme og kørt i stilling til det, der skulle ske de kommende par dage og hvordan det hele fungerede. Alle var søde og imødekommende. Det var nogle rigtig dygtige sygeplejersker, læger og plejepersonale, der tog godt imod mig ved min ankomst på sygehuset.

Som sygeplejerskestuderende gav opholdet mig virkelig anledning til at udvikle mig. Sygeplejerskerne har en alt mulig funktion hvilket gjorde, at jeg kom til at opleve og se så mange forskellige ting. Den ene dag var vi gynækologisk afdeling og den næste dag, var vi ortopædisk afdeling. Remedierne var heller ikke som i Danmark. Det er nødvendigt, at man i samspil med læger og sygeplejersker er god til at tænke i løsninger. Det gav virkelig noget til fagligheden, men også sammenholdet på sygehuset.

Kulturen møder man i arbejdet på Upernavik sygehus. Fangerne kommer ind med spækfinger, fordi de har skåret sig, mens de var ude at jage. Patienterne knyttede sig også til personalet og de bød os velkommen og inviterede os hjem til både kaffe og kage. Det er umuligt at komme til sådan en lille by som Upernavik og ikke blive inviteret med til kaffemik og opleve det overdådige udvalg af kager.

Det vildeste jeg oplevede under mit ophold var evakueringer til bygderne.

Upernavik sygehus har ansvaret for de omkringliggende bygder, som udgør et areal på størrelse med Storbritannien. Hvis der opstod en akutsituation ude i bygderne, fløj vi med helikopter ud og hentede patienten.

Helikopteren fløj så lavt, at man tydeligt kunne betragte den helt unikke og enorme natur. Vi fløj henover de små bygder, hvor man kunne se alle hundeslædesporerne fra fangerne. Vi fløj henover utallige isbjerge på størrelse med klipper. Man kunne se den måde naturen, helt uberørt formede landskabet. Det var det vildeste.

Evakueringerne var også spændende i den akutte sygepleje. Den vigtigste prioritering var, ikke at gøre noget ved patienten, fordi man ikke havde remedierne og omgivelserne til at udøve akut pleje. Det var med konstant at observere patienten. Det var en vild en oplevelse.

Grønland er et af de smukkeste lande i verden. Det er smukt om sommeren og det er smukt om vinteren. Den overdådige natur kunne jeg unde enhver at opleve og den grønlandske kultur samt deres gæstfrihed. Det er ikke det samme, før man ser det i virkeligheden. Jeg vil sige tusind tak for, at jeg havde muligheden for at opleve Grønland. Det har været berigende på alle måder.

 

Josephine, Sygeplejerskestuderende 

 

  • 5C98A52B 6251 4F05 8D55 F137B0831030
  • A18158C3 B7DD 41BF AEDA C4BE0CCFB4C7
  • 3C6799AD B482 415C A995 1ABCC4D4E1F6
  • E95685E7 82AC 4DBD 9BA2 2E4C53D647D4
  • 49DA6C98 515C 4CAE 8B93 921AF91E5136
Luk (Esc)