Forsæt til indhold

Selvstyre

Grønland er et selvstyrende område indenfor Kongeriget Danmark. Selvom Grønland geografisk er en del af det nordamerikanske kontinent, har det været politisk og kulturelt samhørende med Europa i omkring et årtusinde. Siden 1721 har Danmark haft koloni i Grønland, men landet blev gjort til en del af det danske rige i 1953. I 1979 blev hjemmestyret indført i Grønland, og i 2009 indførtes et udvidet grønlandsk selvstyre, der overførte mere ansvar og beslutningsdygtighed til den grønlandske regering. Under den nye struktur kan Grønland gradvist overtage flere og flere ansvarsområder fra Danmark, når man er klar til det.

Isfjord 07.18 13

4.500 års historie

Ifølge historikere antages det, at de første mennesker ankom til Grønland omkring 2500 f.Kr. Gruppen af migranter uddøde tilsyneladende og blev efterfulgt af adskillige andre grupper, som udvandrede fra Nordamerika. I begyndelsen af det 10. århundrede bosatte vikinger fra Island sig i den ubeboede sydlige del af Grønland, men de forsvandt i slutningen af det 15. århundrede. Inuitterne migrerede hertil fra Asien i det 13. århundrede, og deres slægtslinje har overlevet frem til i dag. De fleste grønlandske inuitter er direkte efterkommere og praktiserer fortsat nogle af de århundrede gamle traditioner.

PRINS CHRISTIAN SUND

Inuit-kultur

Grønlands historiske rødder er baseret på en blanding af forskellige folkeslags tilpasning til livet i Arktis. I Grønland har man i årtusinder levet under ekstreme arktiske levevilkår. Det afspejler sig i sprog, kultur og samfundsforhold. I dag er 88 % af Grønlands befolkning inuitisk eller blandet dansk og inuitisk. De resterende 12 % er af europæisk afstamning. Hvis sandheden skal frem, er grønlændere faktisk ikke glade for at blive kaldt for ”eskimoer”. Den korrekte betegnelse er inuit eller Kalaallit, som faktisk betyder ”grønlænder” på det indfødte inuit-sprog, Kalaallisut.

Elven I Kanikitsoq

En flersproget nation

Størstedelen af befolkningen i Grønland taler både grønlandsk (hovedsageligt Kalaallisut) og dansk. De to sprog er blevet anvendt i offentlige sammenhænge siden etableringen af hjemmestyret i 1979. I dag lærer den unge generation begge sprog, såvel som engelsk, i skolen. Det grønlandske sprog er et spændende sprog med en lang historie, og det er nært beslægtet med inuit-sprogene i Canada, så som Inuktitut. “Kajak” og “Iglo” er grønlandske ord, som er blevet adopteret direkte af andre sprog.

Aftensejl

Grønland var faktisk grøn

Eftersom det meste af Grønland er dækket af is, sne og gletsjere, er den arktiske nation mest hvid. Så hvordan fik den sit navn ”Grønland”, når den ikke rigtig er grøn? Landet fik faktisk sit navn fra Erik den Røde, en norsk morder, som blev sendt i eksil på øen. Han kaldte det for ”Grønland” i håbet om, at navnet ville tiltrække bosættere. Men ifølge videnskabsmænd var Grønland faktisk ret grøn for mere end 2,5 millioner år siden. Et nyt studie afslører, at ældgammelt skidt blev kryoteknisk frosset i millioner af år under mere end 3 kilometer af is.

Qassiarsuk

Midnatssol

Hvert eneste år går solen ikke ned mellem den 25. maj og den 25. juli, og den forbliver synlig gennem hele dagen og natten. Midnatssolen, som det kaldes, er et meget smukt naturfænomen. Den 21. juni, årets længste dag, er sommersolhverv og en national fridag i Grønland. Du kan finde de lokale dasende i solen eller i færd med at nyde en grillfest ude i naturen. Midnatssolen er et elsket sommerfænomen, der giver liv, varme og glæde i grønlændernes liv – og til alle andre, der kommer nord for polarcirklen.

Billede 5

Hvalfangst & fiskeri

Fiskeri er en stor industri i Grønland. Landet importerer næsten alt, undtagen dyr der kan fanges, såsom rensdyr, sæl, fisk, skaldyr, osv. Forskellige forvaltningsområder er tildelt en bestemt kvote af hvaler, sæler og fisk for at sikre, at der ikke overfiskes og -jages. Visse arter, såsom blåhvalen, er beskyttede og må derfor ikke fanges. Det er ikke tilladt at eksportere hval- og sælkød – det konsumeres kun lokalt.

Isbjerg 1

Ingen vejnet

Skal jeg tage en bus, kajak eller et fly, for at komme frem? Transportsystemet i Grønland er meget usædvanligt. På trods af et landareal på 2,16 millioner kvadratkilometer er der ingen veje eller noget jernbanenet, der forbinder byer og bygder med hinanden. Der er veje i byerne, men de slutter ved byens udkant. Al rejse mellem byer sker med fly, båd, helikopter, snescooter eller hundeslæde. Båd er langt den mest populære transportform.

Slædehund 2
Luk (Esc)